Spør våre eksperter

Ekspertene svarer / Må foreldrene selv skaffe barnevogner?

Må foreldrene selv skaffe barnevogner?

Spørsmål

Hei

I barnehagen der jeg har min gutt er det avgjort i personalgruppa at ungene sover i vogn er den beste løsningen. For å være hyggelig har vi til nå hatt vår vogn stående i barnehagen for å oppfylle dette ønsket. Men nå ønsker jeg å ta hjem vognen for å bruke den hjemme til det den opprinnelig var tenkt.

Da får jeg beskjed om å skaffe en annen vogn som kan stå i barnehagen. Nå skal det også sies at barnehagen har ledige senger som ikke blir brukt. Mitt barn er vant til å sove formiddagslur i seng hjemme. Hvis vogn er det ønskelige fra barnehagens side, er det ikke slik at DE står ansvarlig for å bytte ut sengene til vogner.Eller er det slik at det er mitt ansvar å skaffe soveplass til mitt barn i barnehagen?

Når alle foreldrene til småbarna må skaffe en ekstra vogn til barnehagen vil jo dette hele tiden videreføres til nye barn som begynner i barnehagen, i tillegg til at når mitt barn slutter å bruke vogn har jeg to vogner jeg må bli kvitt. Relativt upraktisk...

Hilde

Svar

Hei!

Her må jeg nok gi deg et svar som jeg mistenker at du ikke kommer til å like. Jeg vil gjerne si at jeg skjønner din frustrasjon og at du mener at det er upraktisk, men det er helt vanlig praksis at det er dere foreldre som skaffer vogner som barna skal sove i når de er i barnehagen. Dere foreldre må skaffe nødvendig utstyr som barna trenger for å ha en fin dag i barnehagen, inkludert vogn og utstyr i form av voksi-poser eller dyner.

Selv om barnehagen har senger som ikke blir brukt, så kan jeg nevne to årsaker til at de bruker vogner. Det ene er at det er bedre for personalet å ha oversikt hvis alle barna ligger i vogn på samme plass. Hvis noen skal sove her og andre der, er barnehagen avhengig av å ha voksne tilstede på alle plassene. Den andre jeg vil tro de tenker på, er at barna trolig sover bedre ute i friskluft enn inne i barnehagen.

I mine dager i barnehagen har det alltid vært sånn, men jeg observerte ofte at foreldrene skaffet brukte vogner og gjerne av hverandre. Kan jo hende at det er noen andre foreldre som har ei vogn de gjerne skulle blitt kvitt, samtidig som du nok blir kvitt vognene når neste kull begynner i barnehagen.

Hanne Kvaløsæter
Pedagog