Reportasjer

Reportasjer / 2012 / Februar / Kjærlighet i rammeplanen

Kjærlighet i rammeplanen

Shobha Dey danser rundt jordkloden mens hun vifter med armene. – Jeg er en fugl, jeg er en fugl. Åtte smårollinger henger på som andunger og kvitrer. – Fuuul, fuuul! En helt vanlig morgenstund i Mellomila familiebarnehage, altså.

Foto: Trine Jonassen

Basanti Vedal (f.v), styrer Shoba Dey og pedagog Heidi Dragåsøien setter kjærlighet og respekt på dagsplanen for de små i Mellomila barnehage i Trondheim. Foto: Trine Jonassen

De kaller henne bare Didi. Med skinnende, svart hår og glatt hud som folder seg mykt rundt brune øyne, er det lite som vitner om at styreren i Mellomila familiebarnehage i Trondheim nylig fylte 52 år. Den indiske damen smiler. Det gjør hun ofte.

Didi Dey lever som hun lærer, og lærdommen er kjærlighet.

Indiske nonner

– Du og din kollega Basanti Mandal er nonner og bekjenner dere til neo-humanismen?

– Det stemmer. Jeg har jobbet med barn hele livet. Også da jeg ennå bodde i India, sier Dey.

Vokalene er smykket av hennes indiske bakgrunn, men barna som alle er under tre år, har ingen problemer med å forstå sin Didi.

Trygghet, samhold og kjærlighet

Mellomila familiebarnehage er flere ting. En yogabarnehage og tilknyttet Deys yogasenter i samme bygning. En neo-humanistisk og vegetarisk barnehage.

Og summen av dette?

– Det er trygghet, samhold og kjærlighet. Til deg selv, til jorda og til alt levende. Det er det barna lærer her. At kjærlighet og respekt kommer innenfra og starter hos deg selv. Og elsker du deg selv, vil du automatisk ta vare på alt rundt deg. Miljøet, menneskene, plantene og dyrene. De er små, men dette skjønner de, smiler Dey.

Mangler tidsklemma

– Om alle levde slik de lærer her, hadde vi ikke hatt noen verdensproblemer, sier pedagog Heidi Dragåsøien.

Hun har bare vært i barnehagen siden august i fjor, men har lært mye. Spesielt om den komplette mangelen på tidsklemme.

– Barna har en helt egen ro. Didi og Basanti gir dem det gjennom sin egen ro, det er helt klart.

Yoga for de minste

Åtte små sitter i skredderstilling på en matte med motiv av jordkloden. Det vil si, rundt halvparten sitter og rynker panna i dyp konsentrasjon mens de beordrer den ene lille foten over den andre. Resten kryper eller løper rundt, effektivt innhentet av Mandal og Dragåsøien.

Så synger de sanger som i all hovedsak er diktet av Didi Dey, fritt oversatt fra engelsk. De små vugger, synger og ender opp på rygg i et par minutters lett meditasjon.

– Det er korte økter vi snakker om her. Det er begrenset hvor lenge en ettåring orker å sitte i ro. Vi ser an tiden hver dag. Men det som er sikkert, er at de allerede har evnen til å fokusere på å sitte eller ligge stille i perioder. Det hjelper på konsentrasjonen og forhåpentligvis er den indre roen noe de tar med seg videre, smiler Dey.

Hun stryker Mia og Maren over magen mens de ligger med øynene lukket. Rolig musikk fyller rommet.

Populær

Det startet med yoga for gravide i 1999. Så kom ønsket om en egen barnehage, noe kommunen støttet helhjertet.

Nå taler ventelistene for seg selv. Foreldre som har hatt sin første i Deys barnehage, søker ofte nummer to inn også.

– Ungene forguder Didi, sier Dragåsøien med et smil bort mot sjefen.

Kommet hjem

Hun har jobbet i hele verden. Startet to barnehager i Finland. Grunnlagt et barnehjem i India og er en etterspurt yogainstruktør i hele Europa.

Men det var i Trondheim hos de aller minste at hun landet.

– Baba Nem Kevalam, synger Didi Dey. Alt er kjærlighet.

Så er det klart for eventyret om De Tre Bukkene Bruse.

Neo-humanistisk pedagogikk:

• Grunnlaget for er omsorg, kjærlighet og respekt for alt og alle.
  • Utvidet humanisme og betyr at både mennesker, dyr og planter har eksistensverdi.
  • Ser det som menneskenes ansvar å bevare og beskytte naturen som vi er avhengige av for å overleve.
  • Målet er selvutvikling på alle plan – fysisk, mentalt, spirituelt og sosialt – samt å tjene andre.
  • Fokus på å være glad i seg selv og utvikle et positivt selvbilde, noe som er grunnlaget for et godt og harmonisk liv.
  • Selvkjærlighet er grunnlaget for selvtillit og selvstendighet.
  • Alternativet til materialismen.
  • Vil lære barn å søke etter lykke og kjærlighet i seg selv i stedet for verden utenfor – noe som gjør dem til harmoniske og omsorgsfulle mennesker.
  • Mener disse kvalitetene er grunnlaget for et meningsfylt, tilfredsstillende og fullverdig liv.
  • Sier at det viktigste i livet ikke er hva vi hva vi har, men hvem vi er.

Tips en venn

Tips en venn om denne artikkelen. Du kan sende til flere ved å skille adressene med komma.

Du kan velge å være anonym.
Men vis alltid respekt for andre lesere og omtalte personer.

Ditt navn
Din kommentar