Reportasjer

Reportasjer / I pakt med naturen

I pakt med naturen

Først bygger man hus, så barnehage, skole og nærbutikk. I Sjøparken er barnehagen på plass. Snart bygges resten av bydelen. Se bildeserie her

Foto: Iris Lyngmo

Naturen inn. Sjøparken Kanvas ligger idyllisk til med både skogen og havet som nærmeste nabo. Og med store vindusflater slipper naturen inn i barnehagen. Foto: Iris Lyngmo

Sjøparken ligger i Stavern, fem kilometer utenfor Larvik sentrum. Planene for området er enorme. Ferdig utbygd vil parken som ligger idyllisk plassert ved sjøen kunne romme 5000 boende og arbeidende. I dag er det ikke mye som minner om en hel liten bydel. Men noe er på gang. Et nyetablert gründermiljø og en barnehage bygget etter framtidens visjoner – både når det gjelder design og miljørettet tiltak.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              – Det er viktig å ha en barnehage på plass tidlig i utbyggingsfasen. Da kommer småbarnsfamiliene etter, sier daglig leder Mona Aalvik.

Se bildeserie her

Midt i naturen

Sjøparken Kanvasbarnehage i Larvik åpnet dørene i august i fjor. Bare et steinkast fra badestranden, svabergene og skogen ligger barnehagen idyllisk plassert midt i smørøyet av det som skal bli en ny bydel.

– Sjøparken blir omtalt som lille Venezia. Byen i byen, forteller Mona Aalvik.

Over 800 kvadratmeter fordelt på to etasjer kan ungene boltre seg på innendørs. Utenfor har de 2,6 mål tomt med stier, skog, åkre og havet som nærmeste nabo.

– Vi merker at vi ligger litt utenfor sentrum og har i dag bare 40 barn i barnehagen. Med en miks av store og små barn har vi plass til det dobbelte. Samtidig vil vi ikke stresse med å fylle opp plassene. Vi har helt nytt personale og nye barn som skal bli kjent med hverandre. Da er det fint å få jobbet seg inn i huset, sier Aalvik.

Bygd for framtiden

Sjøparken var den første barnehagen i Norge som ble sertifisert som miljøklasse A-bygg og er ifølge Enova i dag en av to barnehager som har denne klassifiseringen. Det betyr blant annet at bygget er tilrettelagt for astmatikere og har en bedre luftkvalitet med et spesialbygd ventilasjonsanlegg. Bygget har vannbåren varme og automatiske lyssensorer som slår seg på ved bevegelse i rommet.

– Ventilasjonsanlegget styres ut fra hvor mange personer det er i rommet, slik får vi alltid tilpasset lufta, forklarer Aalvik.

Selv om hun ikke kan sammenligne strømregningene er hun ikke i tvil om at barnehagen sparer mye på de miljøvennlige grepene.

– Sammenlignet med andre Kanvas-barnehager av samme størrelsen har vi lavt strømforbruk.

Jord

Det topp moderne bygger er innredet ut fra de tre elementene jord, ild og vann som skal brukes aktivt i det pedagogiske arbeidet i barnehagen. Fargene Rødt, gult, oransje, sort, grønt og blått lyser opp i rommene. En herlig kontrast til de veggene som er i umalt betong.

– Det gir assosiasjoner til elementet jord og er veldig effektfullt, sier Aalvik.

I midten av bygget finnes en egen liten sansehage hvor ungene på nært hold kan følge naturens gang. Her har ungene plantet et tre som de med spenning følger gjennom fire årstider. Under jorda er et mangfoldig liv som skal utforskes utover våren.

Her leker vi ikke først og fremst med bøtter og spann, her forsker vi, smiler Aalvik.

Vann

250 meter nedenfor barnehagen ligger en idyllisk sandstrand med tilhørende svaberg. Her har ungene allerede funnet sitt utforskerparadis. Inne i barnehagen er det også laget et eget våtrom som er flittig i bruk, spesielt blant de minste barna.

– Vi er opptatt av at ungene skal føle seg trygge i vannet og vite hvordan man opptrer i nærheten av vann siden vi holder til så nært havet, sier Aalvik.

Ild

Kostholdet er et av Kanvas sine satsingsområder og måltidet skal være en pedagogisk aktivitet. Da barnehagen i Sjøparken skulle bygges var det derfor viktig med et kjøkken som var funksjonelt både for store og små.

– Så fremst det er mulig skal ungene være med på forberedelser av maten både når det gjelder kutting, veiing, samt å lukte og smake seg fram.

For at ungene skal nå opp til arbeidsbenken samtidig som de voksne skal slippe å bøye seg for å delta i aktiviteten, er gulvet på den ene siden senket for å tilpasses de voksne, mens den er tilsvarende bygget opp på den andre siden slik at barn når opp på samme benknivå som de voksne.

– Det planlegges også et ildsted på utsiden av barbehagen hvor ungene kan lage mat på bål. 

Aktivitetsgrupper

Sjøparken Kanvas-barnehage er ikke en tradisjonelt inndelt barnehage med små og storbarnsavdelinger. Her blir ungene delt inn i grupper ut fra aktivitet eller alder – alt etter hva som passer. Noen barn er på matgruppe, andre på turgruppe, aktivitetsgrupper, mens noen er på kreativ gruppe hvor de kan utfolde seg i formingssalen.

En egen scene er det også blitt plass til. Her opptrer ungene titt og ofte i hverdagene, og scenen er et flott midtpunkt når foreldrene inviteres inn til barnehagen.

Sjørparken er først og fremst bygd for og til barnas beste og bruk. Vinduene er derfor plassert slik at selv de aller minste kan titte ut. Bord og stoler er tilpasset barnets størrelse slik at de selv kan sette seg uten å måtte klatre opp i en tripptrappstol. Stellebordene heves og senkes slik at barnet selv kan komme seg på plass.

– Da slipper også de voksne å løfte så mye, og dermed blir dette også et bygg som er tilpasset de voksne, påpeker hun.

 

Fakta:

Pris: 23 mill. ekskl. tomt

Arkitekt uteareal: Dronninga Landskap as

Arkitekt bygg: FuthArk arkitekter as

Areal ute: 2750 kvadratmeter

Areal inne: 831 kvadratmeter (brutto lekeareal: 495)

 

Tips en venn

Tips en venn om denne artikkelen. Du kan sende til flere ved å skille adressene med komma.2 kommentarer

For det er veldig mange som har muligheten til å bygge noe slikt med støtten barnehagene får idag? Neppe. Dessuten er det ikke en "designerperle" av en barnehage som er bra for ungene! Jo finere sted man jobber på, jo mer vil de ansatte klage ;)

Studenten ( 08.01.2012 kl. 11:50 )

En god barnehage er avhengig av de voksne som jobber der. Engasjementet og evnen til å knytte nære relasjoner må på plass uansett hvilken form bygget har. Jeg synes det er flott at barnehageeiere setter fokus på å bygge til beste for barna. Klagekultur hos personalet har ingen sammenheng med byggets form og innhold - det handler om gode eller dårlige holdninger.

Leder ( 16.01.2012 kl. 14:53 )

Skriv en kommentar

Du kan velge å være anonym.
Men vis alltid respekt for andre lesere og omtalte personer.

Ditt navn
Din kommentar