Barne- og ungdomsarbeider Tommy Skaug er primus motor for "Barn med kamera" i Karjohansvern barnehage. Denne høstdagen var han ute sammen med Siri Løkkebø Kaardahl, Pernille Albertsen, Max Korterød McFarlane og Ola Kivijervi Meringdal.

Video: Her bruker barna kamera i jakten på de små detaljene i nærmiljøet

– Vi håper at det vi gjør kan få betydning for hvordan de utvikler seg som mennesker. At det bidrar til at de blir kreative, innovative og inkluderende individer, sier styrerassistent Mari Ortveit om prosjektet «Barn med kamera».

Publisert Sist oppdatert

En høstmorgen på den tidligere orlogsstasjonen Karljohansvern rett utenfor Horten sentrum:

To gutter, to jenter og en voksen har spasert gjennom mengder med gult og fuktig høstløv før de setter seg ned på en benk. Den voksne fisker fire kameraer opp av sekken. Gir forsiktig ett kamera til hvert av barna.

– I dag skal dere ta bilde av… vann, sier han, ser på barna og venter på reaksjoner.

– Vann? spør ett av barna.

– Ja. Hva er det man kan ta bilde av da?

– En sølepytt…?, svarer jenta og får en bekreftelse på at hun tenker riktig.

– Hvor er vann? undrer en av guttene og ser seg om.

– Ja, hvor er vann? Skal vi gå og jakte på vann? spør den voksne.

Kort tid etter har alle tatt hver sin retning – med granskende øyne og med et kamera reimet fast rundt håndleddet.

Prosjekt siden 2014 

Barne- og ungdomsarbeider Tommy Skaug i Karjohansvern barnehage er primus motor for prosjektet «Barn med kamera» som de har holdt gående for de største barna siden 2014.

Han er selv lidenskapelig opptatt av fotografering og hadde lyst til å prøve å føre interessen sin videre til barna i barnehagen.

Hver uke er en gruppe med skolestartere fra en av barnehagens tre avdelinger ute for å finne nye motiver. Noen ganger leter de etter former, for eksempel sirkler. Andre ganger skal de forevige bestemte farger gjennom objektivene. Eller ta bilde av bestemte blomster, eller fange ulike følelser i et ansikt.

Masse positive erfaringer

Styrerassistent Mari Ortveit sier til barnehage.no at de har hatt masse positive erfaringer med fotoprosjektet.

– En ting er at de lærer å håndtere et kamera og det å jobbe kreativt. Men de får også god trening i sosiale spilleregler: Noen ganger må de vente på tur. Det kan være at de får oppgaver sammen som de skal løse. De må lytte til hverandre og samhandle, sier Ortveit.

Hver av fotogruppene er som regel på fire eller fem barn. Ortveit sier at det gjør noe med barna å få være i en så liten gruppe der de deler gode opplevelser.

– Men vi ser jo også at, for at dette skal bære frukter, så er vi avhengig av folk som brenner for foto slik som Tommy gjør, legger hun til.

Fotovegg og egen CD

Bildene til fotogruppene havner på en vegg inne i barnehagen. Og barna får hver sin CD med bilder de selv har tatt – pluss bilder som er tatt av dem i forbindelse med fotogruppa – når de slutter i barnehagen og skal begynne på skolen.

Både blant barn og foreldre er fotogruppene blitt veldig populære. Og de ansatte får rett som det er spørsmål fra noen av de mindre barna om når det blir deres tur å få dra ut for å fotografere.

Foreldre rapporterer til barnehagen at barna som har vært på fotogruppe ofte sørger for at familien har kamera med når de skal ut på tur.

– Kuuult bilde!

Tilbake på fototuren mellom kanonene: De fire barna og den voksne mannen finner vann som har dryppet fra en takrenne under regnværet kvelden i forveien. De finner en stor sølepytt i veikanten. Og en knøttliten våt dam øverst på en av kanonene som er utstilt på området.

En av jentene, Siri Løkkebø Kaardahl, finner noen ørsmå vanndråper på et lite hjul (eller ratt?) som henger der. Setter hjulet i bevegelse med hånden og fanger sirkelbevegelsen gjennom kameraet.

– Kuuult bilde! utbryter hun før hun haster videre mot enda flere motiver.

På barnas premisser

Selv om barna ofte får oppgaver, understreker Mari Ortveit at innholdet i fotoprosjektet skjer på barnas premisser. Dersom noen har lyst til å fotografere noe helt annet enn det Tommy foreslår, blir de aldri nektet. Og hvis noen etter kort tid ikke lenger har lyst til å fotografere, men heller finner seg noe å klatre i, da blir det klatring.

Det er heller ikke bare fotografering det handler om når fotogruppene er ute på tur.

Det kan være at de får spennende oppgaver som «finn fem feil», der Tommy Skaug fra før har tatt bilde av noe i nærmiljøet, men redigert bort detaljer i Photoshop. Eller de skal jakte på maskoten Foto-Kalle, som har gjemt seg et sted i området.

De har også et samarbeid med Preus fotomuseum hvor barna deltar i for eksempel å framkalle bilder på den gammeldagse måten, eller får andre oppgaver.

– Det skal være moro, men det handler også om å få blikk for detaljer, sier Mari Ortveit.

Fikk fem splitter nye kameraer

I august i år fikk «Barn med kamera» seg et skikkelig hyggelig løft. Tidligere har barna brukt gamle kameraer som enten barnehagen, barnehagens ansatte eller andre som de kjente har byttet ut og ikke lenger bruker.

Stor var gleden da frivillige utenforstående donerte fem splitter nye kameraer – kun til bruk av «Barn med kamera».

– Hva gjør dette med entusiasmen og lysten til å holde på videre med dette?

Tommy Skaug svarer slik:

– Vi kan ikke slutte nå, i hvert fall. Nå er det bare å fortsette. Gønne på!

Powered by Labrador CMS