Barna ser ut på fuglekarnappet de har fått utenfor vinduet sitt. Nå er det bare å vente på fuglene.

Tett på fuglene

Denne uken fikk småbarnsbasene i Læringsverkstedet Naturbarnehage Hurdal montert et «fuglekarnapp» rett utenfor vinduet sitt. Nå håper fugleinteresserte barn og voksne på å få mange flyvende gjester på besøk.

Publisert Sist oppdatert

På småbarnsbasene i Læringsverkstedet Naturbarnehage Hurdal har fugler vært det store temaet denne vinteren.

– Vi har et prosjekt som tar utgangspunkt i det vi ser utenfor vinduet vårt. Vi har vindu ut mot skogen og ser mye fugl og ekorn. Ungene har vist stor interesserte for dette dyrelivet og vi ønsket å bygge videre på denne interessen. Vi har blant annet laget en liten foringsplass til fuglene som har vært godt besøkt, og ungene har selv vært med på å lage fuglemat som vi har hengt ut, forteller barnehagelærer Jane Thingstadberget.

– Vi ønsker å ta tak i naturen rundt oss og bygge videre på det barna er opptatt av og ser, og gi barna gode opplevelser slik at de blir glade i naturen, sier hun.

Barna på småbarnsbasene har sittet mye i vinduskarmen i vinter og sett på fuglene ved foringsplassen, og de har lyttet etter kjøttmeis og annen fugl når de har vært på tur.

Fikk besøk av fugleekspert

Onsdag denne uken fikk barnehagen også besøk av biolog og fugleekspert, Trond Vidar Vedum. Han hadde med seg både utstyr og gode tips til hvordan barnehagen kunne få enda flere fugler til å ta turen innom barnehagens uteområde.

– Det var først en samling inne med de yngste hvor ungene fikk se litt utstoppa fugler han hadde med seg – fugler vi kanskje kunne være heldige å se her i området, sier Thingstadberget.

Deretter fikk toåringene være med ut når Vedum og kollega Bjørn Nordal skulle montere «fuglekarnappet» de hadde laget til barnehagen. Dette ble hengt opp rett utenfor vinduet til småbarnsbasene.

– Fuglekarnappet ble fylt med en foringsautomat som vi kan helle solsikkefrø i, noen kvister og litt fettboller og meiseboller. Vi har også satt inn en litt større fuglekasse som Blåmeisen og Kjøttmeisen kan bo i, forteller Thingstadberget entusiastisk.

På ettermiddagen fikk de eldste barna være med ut og sette opp en meisekasse og en uglekasse i skogen ved barnehagen.

– Ungene fikk lære om hvordan de skal sjekke om vi har fått fugler i kassene, ved å skrape og banke litt på trestammen for å se om det er noen fugler som titter ut, sier barnehagelæreren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Håper fuglefamilier vil bosette seg

– Ungene syntes det var veldig artig med besøk. De yngste var begeistret over de utstoppede fuglene de fikk se på og ta på, deriblant en stor trane som var større enn barna på halvannet til to år. De eldre barna syntes det var artig å titte nedi uglekassa og lære om hvordan de kan se om det er ugler i kassa, forteller barnehagelæreren.

Nå håper både barn og voksne at det nye fuglekarnappet og fuglekassene skal tiltrekke seg mange fugler i tiden fremover.

– Vi har ofte besøk av ekorn på foringsplassen, som er blitt så tamme at de tør å være utenfor og spise når vi sitter inne og har vinduet litt åpent. Det er det vi håper på med fuglekarnappet som er blitt montert nærme vinduet – at fuglene skal bli vant med bevegelser og ungene slik at vi kan sitte i vinduet og se på dem, sier Thingstadberget.

– Jeg håper virkelig at noen bosetter seg i uglekassa etter hvert. Det skal visst være et godt utgangspunkt her i Hurdal for å få Spurveugler og noen andre av de minste ugletypene. I tillegg håper vi at Kjøttmeisen eller Blåmeisen vil bosette seg i meisekassa.

– Så fugleprosjektet deres er egentlig bare så vidt i gang?

– Ja, nå må vi fortsette å fore regelmessig slik at fuglene blir ivrige etter å komme hit. Til uka skal vi lage mer fuglemat, avslutter Thingstadberget.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS