Garder barnehage har gjort en del justeringer på uteområdet sitt for å skape flere skyggefulle områder som barna kan leke i på dager når solen steker. Solseil kan kjøpes, men man kan også gjøre som denne barnehagen og lage sitt eget av en presenning.

– Solbeskyttelse handler om mer enn solkrem

Det er viktig at barn får et sunt forhold til sol og solbeskyttelse, mener Kreftforeningen. I Garder barnehage jobbes det mye med nettopp dette.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren er her og det kan bety lange dager ute i solsteiken. Kroppen trenger sol for å danne viktige D-vitaminer, men solen kan også være skadelig dersom vi ikke beskytter oss.

– Det er ekstra viktig at barn får et sunt forhold til sol og solbeskyttelse. Gode vaner som barn får tidlig, tar de gjerne med seg videre i livet. Dessuten har de mange somre foran seg og bør unngå å bli solbrent. Huden vår husker godt, så jo flere ganger vi blir solbrent, desto høyere er risikoen for solskader og hudkreft senere, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

I verdenstoppen

Ifølge Kreftregisteret ligger Norge i verdenstoppen når det gjelder føflekkreft. I 2014 ble hele 2003 nordmenn rammet av sykdommen, viser tall fra registeret.

Generalsekretæren i Kreftforeningen påpeker at solbeskyttelse ikke bare handler om å smøre seg med solkrem.

– Mange barnehager er etterhvert ganske flinke til å smøre barna med solkrem, men solbeskyttelse handler om mer enn solkrem. Det handler om hvordan dagen legges opp – kan for eksempel barna leke ute uten å være i direkte, stekende sol? Hvor spiser dere formiddagsmaten, har dere rutiner for hva barna skal ha på seg, er det tilstrekkelig tilbud av skyggeområder for varme dager, og så videre? sier Ryel.

Smører seg før de går ut

I Garder barnehage i Vestby er de svært opptatt av å lære barna gode solrutiner.

– Alle barna har hver sin solkrem og vi er veldig bevisste på å lære ungene å smøre selv. Vi har som rutine at vi smører oss før vi går ut, og barna glemmer ikke det når de først har lært det, forteller styrer Cecilie Sandal.

Barnehagen har også fokus på å bruke solhatt / kaps og solbriller.

– Særlig blant de eldste er det veldig stas med solbriller. Vi er også veldig nøye med å drikke vann og tilby aktiviteter i skyggen, sier styreren.

På varme dager med mye sol hender det at de «snur dagen» og er ute på morgenen og inne midt på dagen, før de går ut igjen på ettermiddagen. Og de aller minste skjermes litt ekstra mot sol og varme.

– De er mye sartere. Vi tar dem inn med jevne mellomrom og de får leke inne når solen steker som verst, sier Sandal.

Tilpasset uteområdet

Barnehagen har gjort en del justeringer på uteområdet for å skape flere skyggefulle områder som barna kan leke i på dager når solen steker. Fra en bestefar fikk de et hagetelt som gir skygge over to bord der barna kan drive med forskjellige aktiviteter.

– Her kan vi spise, sitte og perle, tegne, ha plastelina. Vi tar ut noen bøker de kan lese i eller de kan sitte der med dukkene sine, sier Sandal.

– Barn går ikke automatisk i skyggen så det er vi voksne som må bidra til det. Derfor er det viktig å ha aktiviteter som man kan gjøre i skyggen som fenger alle aldre, for solen kan være veldig skarp midt på dagen. Så lenge lekene finnes i skyggen er det jo dit barna går, sier hun.

Over sandkassen henger det en presenning festet med strikk i fire påler, som skjermer for solen. Installasjonen har barnehagen laget selv med litt hjelp fra far til et av barna.

– Denne kan vi hekte av og på. Vi kan også ta den med på tur og lage en gapahuk av den hvis vi er ute i skogen og det blir for mye sol. Barn synes ofte det er morsomt å leke i telt og da får de automatisk skygge, forteller Sandal.

Plantet trær

Da barnehagen bygget ut i 2004 ble det plantet trær i den ene enden av uteområdet for å lage en liten «skog».

– De ble plantet med tanke på at ungene skulle kunne leke innimellom trærne hvor det er skygge. Trærne kaster også litt skygge inn på andre deler av området. Det har vært en bevisst tenkning hele veien at vi skal ha et variert uteområde med både sol og skygge, sier styreren.

Bålhytten midt på plassen kommer også godt med på varme dager.

– Om sommeren griller vi der, men vi bruker den også som et sted vi kan sitte i skyggen når det er veldig varmt, sier Sandal.

Sommeren 2014 laget barnehagen en vevrenning mellom to av pålene på bålhytten.

– Vi rev opp dynetrekk og laken og så fikk ungene stå i skyggen og veve. Det ble de veldig opptatt av og de sto der lenge, samtidig som vi fikk en vegg i bålhytten. Den ga mer skygge og ungene hadde en morsom aktivitet i skyggen, forteller styreren og legger til:

– Den var oppe hele året, men vi har dessverre måttet ta den ned fordi den ble slitt.

Må gå foran med et godt eksempel

Sandal mener det er viktig å bevisstgjøre foreldrene om gode solvaner. Deriblant å oppfordre dem til å kle barna i lyse og lette klær på varme og solrike dager.

– Vi pleier å ha en oppstartsamtale eller et foreldremøte før barna begynner i barnehagen hvor vi snakker om klær både sommer og vinter, og vi oppfordrer foreldrene til å sende med barna for eksempel lyse t-skjorter på sommeren, sier styreren.

– Det er også viktig å bevisstgjøre foreldrene om at det bør være solkrem i huset, tilføyer hun.

Samtidig må de ansatte i barnehagen fremstå som gode rollemodeller.

– Barna ser at personalet smører seg, og vi kan gå med solbriller og kaps. Det er viktig at barna ser at også voksne skal gjøre det, påpeker styreren.

Solvennbarnehage

For noen år tilbake ble Garder barnehage Solvennbarnehage. Solvennbarnehager er en satsing i regi av Kreftforeningen. Barnehagene får tips til gode solrutiner, forslag til leker om når vi må beskytte oss, og når vi ikke behøver det. De får også nyhetsbrev fire til fem ganger i sommersesongen.

Per april 2016 fantes det rundt 1500 Solvennbarnehager landet over.

– Personalet fokuserte på solvett også før vi ble Solvennbarnehage, men nå får vi nyhetsbrev som vi også kan sende videre til foreldrene, og vi får enkle tips som man kan ta med seg videre. Bevisstheten rundt solvett var der fra før, men nå er det på en måte satt mer i system, sier Sandal.

Her kan du få flere tips om solrutiner.

På Kreftforeningens nettsider finner du også tips til oppgaver og aktiviteter som kan brukes til å lære barna om solen og dens virkning på kroppen.

Powered by Labrador CMS