Barna i Norlandia Nilsemarka barnehage følger eplene helt fra blomstring og til ferdig juice. Eplehagen med 20 trær gir nesten ubegrensede muligheter til pedagogisk arbeid for barnehagen i Asker.

Saft suse, for en eplehage!

– Vi ønsker å gi barna magiske øyeblikk, og det gir epletrærne oss utrolig mange muligheter til, sier daglig leder Merethe Løvlien i Norlandia Nilsemarka barnehage.

Publisert Sist oppdatert

Har du 20 fruktbare epletrær i barnehagen, er det nesten ikke grenser for hvor mye god og spennende pedagogikk du som voksen kan tilrettelegge for.

Denne uka plukket barna i Norlandia Nilsemarka barnehage i Asker sammen med foreldrene sine 20 kasser med epler etter barnehagens stengetid. Noen dager etter gjorde barna store øyne da de så hvor mye deilig juice eplene hadde forsynt dem med. Deretter hjalp små, men sterke hender ivrig til med å bære inn 250 liter ferskpresset eplejuice fra barnehagens egne epletrær.

Pedagogikk året rundt

Men dette er bare en liten flik av det eplehagen gir av muligheter for opplevelser i hverdagen.

– Vi bruker eplene og epletrærne i det pedagogiske arbeidet både høst, vinter, vår og sommer. Vi ser utviklingen fra de blomstrer og til eplene kommer. Fra de er modne og kan plukkes eller faller ned, og til bladene faller av trærne. Og så bruker vi dem både i forbindelse med formingsaktivitet og selvfølgelig matlaging, sier daglig leder Merethe Løvlien.

Om sommeren kan den koselige eplehagen være arena for lesestunder og som et avbrekk fra den varme sola.

Barns medvirkning

– Vi har blant annet miljø, gjenvinning og bærekraftig utvikling som tema gjennom hele året. Da handler det om å ta vare på ressursene i naturen og om å benytte seg av det naturen har å tilby på en hensiktsmessig måte. Da er det også viktig å ta vare på epletrærne. På denne måten går barns medvirkning, ønske om å ivareta felleskapet og sunne holdninger hånd i hånd gjennom hele året, sier Løvlien.

– Barna skal lære om naturen, se endringer i naturen og også smake på naturen. Jo flere sanser du tar i bruk i en læringssituasjon, jo mer stimulerer læringsmiljøet til utvikling, kunnskap og barns lyst til å forske videre, legger hun til.

Rammeplanen

Eplehagen gir også barnehagen en rekke muligheter til å jobbe med fagområdene i rammeplanen. Der heter det blant annet:

Gjennom arbeid med natur, miljø og teknologi skal barnehagen bidra til at barna

  • opplever og utforsker naturen og naturens mangfold
  • får gode opplevelser med friluftsliv året rundt
  • opplever, utforsker og eksperimenterer med naturfenomener og fysiske lover
  • får kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling, lærer av naturen og utvikler respekt og begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen

Selvforsynt året rundt

Eplehagen gjør også Norlandia Nilsemarka barnehage selvforsynt med eplejuice året rundt.

– Siste kartongen fra i fjor gikk i forbindelse med en foreldresamtale for et par dager siden. Juicen smaker veldig godt og holder seg lenge, sier Merethe Løvlien.

Både barn, ansatte og foreldre har allerede fått en første smak av den ferskpressede årgangen 2017.

– Ellers bruker vi den både når vi har høstfest, på andre arrangementer og av og til i hverdagen når vi får lyst på noe ekstra godt, sier barnehagens daglige leder:

– Og vi er ofte på epleslang før de faller ned.

«La oppdagelsen begynne»

Norlandia-barnehagene har et motto som sier «La oppdagelsen begynne». Løvlien peker på at barna har en stor forskertrang og at de ansatte i barnehagen er opptatte av å møte barna der de er.

– Med eplehagen på barnehagens område får barna både oppdage og brukt nysgjerrigheten sin. Det bor mange små og litt større kryp med og uten vinger i og rundt epletrærne som bidrar til at barna trives ekstra godt under treets vinger, sier hun.

Det er lov å klatre i trærne også, men ikke for mye. Da kan eplekart ramle av eller trær bli ødelagte. Blir de det, tar det slutt på eplene.

– Så vi må øve på å ta godt vare på trærne så de kan gi oss deilig frukt og saft i mange år fremover. Epletrærne er fredet og var her lenge før vi kom, legger Løvlien til.

Hele prosessen

Årets eplesesong ble avsluttet tidlig denne uka. Hvert år er det foreldrene og barna som en ettermiddag etter barnehagens stengetid sørger for å plukke trærne rene for epler.

Tirsdag kjørte daglig leder Merethe Løvlien til Ringi gård for å få eplene presset til juice. Prosessen fra vasking, via utsortering av dårlige epler og rens, til press og påfylling i kartonger er fotografert og brukes i samling sammen med barna.

– Det er viktig at barna er en del av hele prosessen. På denne måten får de et eierforhold til hvilken unik naturopplevelse de er en del av, og som igjen forsterker utgangspunktet vårt og målet med denne pedagogiske aktiviteten: barns medvirkning, ønske om å ivareta fellesskapet og skape sunne holdninger til alles natur, sier Løvlien.

Skal få bli med

Neste år håper hun at barna selv skal få være med til Ringi gård og oppleve forvandlingen fra epler til juice på nært hold:

– Tidligere har det vært umulig av hensyn til hygienekrav. Men nå fikk jeg beskjed om at dette skal være mulig å få til likevel. Så til neste år må vi få med barna opp dit. Det var spennende for meg å følge prosessen. Men det er barna som må få oppleve denne spenningen. Det er dem vi gjør dette for.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

 

Powered by Labrador CMS