Matias forsøker å dele den ferdige pølsa fra resten av grisetarmen.

Pølsemakere for en dag

I Læringsverkstedet barnehage Mork, gjorde de en ny vri på juleverkstedet og tok barna med på pølselaging.

Publisert Sist oppdatert

– Vi går inn i en hektisk periode også i barnehagene. Barna merker julestresset enten vi vil eller ei. Derfor ønsker vi at barnehagehverdagen skal være et motstykke til dette. Det er gøy å dra inn tradisjoner verken barn eller voksne er veldig kjent med, sier styrer i Mork barnehage, Merete Johnsen.

Som å lage egne pølser. For det er det Læringsverkstedet Mork barnehage har gjort med deler av slaktegrisen de har kjøpt sammen med en annen barnehage.

– Vi har jobbet med temaet «fra jord til bord» og har ønsket å vise barna hvordan pølser blir laget, at det faktisk er grisetarmer vi putter kjøttet inni og at det er en prosess bak det. Dette er også en fin tradisjon som vi har ønsket å bringe videre for det er ikke mange som kan det lenger, sier Johnsen.

– Det var kjempegøy å se barnas engasjement da de var med på å stappe pølser, stikke hull i dem og dele dem opp. De syntes det var litt rart at det ble knyttet hyssing i endene av pølsene og at det kom kjøtt ut igjennom hele maskinen før det endte ut i grisetarmer, fortsetter hun.

Aktiviteten skapte rom for mange barnesamtaler og barna lærte mye om hvor kjøtt kommer fra, hva kjøtt kan brukes til og hva som skjer om pølseskinnet sprekker.

– Tenk om det ble kjøtt over alt? Vi fikk god hjelp fra Lene Halvorsen fra Læringsverkstedet Folkeparken barnehage. Det gjorde aktiviteten veldig god fordi hun er godt kjent med dette fra før, og vi hadde mulighet til å ta med oss grupper med barn inn, sier Johnsen.

Dette gjorde alle barna på storbarnsavdelingene, samt fire- og femåringene på null til seksårsavdelingen. Prosessen med å lage pølsene startet allerede klokken åtte om morgenen og i to-tiden var det klart for en liten smaksprøve.

Mange av barna syntes pølsa var god og resten av pølsene skal spares til barnehagens julebord, opplyser Johnsen.

– Vi har julebord hvert år for barna hvor både barn og voksne pynter seg. Da er det en veldig fin stemning på huset hele dagen. Barna kommer andektige om morgenen, ferdig pyntet, og så er det langbord på fellesrommet hvor de selv kan gå og ta det de vil smake på. Så tenner vi lys og sitter på avdelingen og gjør litt ut av det, sier Johnsen.

– I år er det grisen vår som får unngjelde. Det blir ribbe, julepølser, medisterkaker og svinestek, og noen alternativer for de som ikke spiser gris slik at det er noe for alle, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS