Sametingspresident Vibeke Larsen.

Norskspråklige barn i samisk barnehage bekymrer

Flere norsktalende barn blir plassert i den samiske barnehageavdelingen Svaale i Ysterhagaen barnehage på Røros. Sametingspresidenten er bekymret og vurderer å trekke tilskudd til barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

Sametingspresident Vibeke Larsen sier til NRK Sápmi at hun er bekymret for det samiske språket i avdelingen.

– Når tre norsktalende barn blir satt i avdelingen, er det lett for at det går over til norsk språk. Da faller vår intensjon med barnehagen bort, sier sametingspresidenten.

Les hele saken her.

Sametinget har bidratt med etableringstilbud til Ysterhagaen barnehage på rundt 400 000 kroner. Videre vil Sametinget bidra med et årlig tilskudd på å bevare og utvikle det samiske språket i barnehagen. Også foreldrene er bekymret for språket dersom det plasseres norsktalende i avdelingen.

Leder i foreldreutvalget i den samiske avdelingen i Ysterhagaen barnehage, Hilde Danielsen, sier at foreldrene har tatt kontakt med Røros kommune om saken. Rådmann i Røros kommune Bernt Tennstrand sier at de i etableringsfasen hadde en utredning der de diskuterte problemer med å fylle opp plassene.

– Med bakgrunn i det og den økonomiske situasjonen Røros kommune er i, har vi måtte tatt et valg om å bruke de plassene midlertidig i Svaale, sier Tennstrand til NRK.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Han forklarer at deres mål ikke er å undergrave samisk utvikling i barnehagen, men at kommunen rett og slett ikke har råd til å la plassene stå ledig når man har mange andre som venter på barnehageplass.

Sametingspresidenten forstår kommunens økonomiske situasjon, men sier samtidig at Sametinget gir språkmidler - ikke tilskudd for å ha et generelt barnehagetilbud.

Powered by Labrador CMS