Utsira kommune.

Norges minste kommune er best på barn

UNICEF Norge har kåret Utsira til den kommunen som prioriterer barn og unge best.

Publisert Sist oppdatert

UNICEF Norge har for andre år på rad kartlagt hvordan det står til i norske kommuner når det gjelder prioriteringer for og tilbud til norske barn innen feltene barnehage, grunnskole, kommunehelsetjeneste og barnevern. Områder som er svært viktige for et barns rettigheter, utvikling, framtid - og liv. De har funnet ut hvor mye penger hver kommune bruker på de forskjellige feltene - og hvordan de bruker pengene. Kartleggingen er basert på tall som kommunene selv har rapportert til Statistisk sentralbyrå (KOSTRA).

Hvordan står det til i din kommune? Sjekk oversikten her.

Utsira er Norges minste kommune målt i folketall med sine 200 innbyggere, og nest minste i areal.  Øya ligger i Nordsjøen i Rogaland.

På andre og tredjeplass ligger Rollag kommune i Buskerud (1 400 innbyggere) og Salangen kommune i Troms (2 230 innbyggere). Ingen av de store kommunene når altså opp.

Ulike rettigheter

På lista over de 53 største kommunene i Norge havner Porsgrunn på topp og Røyken i Buskerud på bunn når det gjelder gode tjenester for barn. På denne rangeringen ligger storbyene Trondheim, Bergen, Oslo og Stavanger på henholdsvis 2., 15., 18. og 38. plass.

UNICEF sier at målet med undersøkelsen ikke er å henge ut enkelte kommuner, men heller å få i gang en diskusjon om barn og barns rettigheter. For er det slik at norske barn har samme rettigheter og muligheter i alle landets kommuner - om de bor i Tana i nord eller Utsira i sør? Det er det ikke.

– Skal vi sikre at norske barns rettigheter ivaretas må vi se nærmere på hvordan kommunene implementerer FNs barnekonvensjon. Det er et bærende prinsipp i FNs barnekonvensjon at alle barn skal få tilgang til nødvendige tjenester basert på deres individuelle behov, uavhengig av hvor de bor, sier Ivar Stokkereit i UNICEF Norge i en pressemelding.

Høy andel barnehageansatte

Også innen feltet barnehage har vi sett på tre kvalitative variabler i tillegg til de økonomiske; nemlig kommunens barnehagedekning, barnehagenes areal og andelen utdannet personale i barnehagen. Alle disse tre variablene vet vi er viktige for de minste barnas trivsel og utvikling.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Snittet på landsbasis er 38,5 prosent barnehageansatte med relevant utdanning. Dette henger gjerne sammen med kommunenes økonomi, men når UNICEF sammenliknet kommuner med gjennomsnittlige driftsutgifter fant de at også flere av dem har en høy andel utdannede barnehageansatte: Dovre kommune (59,3 prosent), Kragerø (53,43 prosent) og Flora (52,27 prosent). Dette viser at det ikke bare er økonomi som spiller inn.

Les mer om undersøkelsen her.

Powered by Labrador CMS