Sjokoladepenger er deilig!

Lærer barn om skatt og velferd

Det skal tidlig krøkes får en helt ny betydning når barnehagebarn skal lære at det lønner seg å betale skatt.

Publisert Sist oppdatert

Seks unger og tre voksne fra Tromøy barnehagedrift i Arendal hadde tatt turen til Arendal torg for å gå på skattejakt. Trillende i en elektrisk sykkelvogn så minnet følget etter hvert mer om en sirkusvogn med et lass fargerike ballonger.

Formålet med å invitere alle byens barn til skattejakt, er å lære dem å sette pris på viktigheten av å dele godene.

- Det er svært forenklet, men nå så vi at tyvene (nullskatteyterne) stakk av med skatten min. Så skal ungene gå på skattejakt for å få dem til å gi den tilbake og lære dem å bidra til velferdsstaten, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

En annen type skattejakt

Stuntet er en del av Arendalsuka hvor alt som kan krype og gå av fagforeninger, politikere og media er samlet.

For de seks toåringene i sykkelvogna, forsvinner nok budskapet, men de klarer likevel med litt godvilje fra de voksne, å svare på noen av spørsmålene som handler om hva personene på plakatene jobber med. Det er i alt åtte stasjoner i byen og alle gruppene blir fulgt av en veileder.

Og for ungene fra Tromøy barnehage, tok skattejakten en vending som de nok satte mer pris på. For doningen med fag- og ungdomsarbeider Ellen Kristin Andersen Knoll bak rattet, vakte nok oppsikt til at ungene ble forsynt med små og store skatter underveis i form av boller, ballonger, vannflasker, sjokoladepenger og til slutt «ekte» penger fra tyvenes stjålne skatt.

- Skattejakten er et samarbeid mellom fagforeningene og aksjonen Samarbeid mot svart økonomi, sier Lied.

Spennende bytur

- Allerede i barnehagen kan barn lære å bidra til felleskapet og at skole og lege ikke er gratis. At vi må betale for det sammen og dele på godene.

For barnehagebarna handlet byturen om sosialisering og nye opplevelser. Pedagogisk leder Mona Thorsen sier at ungene var godt forberedt.

- Vi har snakket om å ta buss og sett på bilder. De får mange inntrykk og treffer nye mennesker. Også er de godt beskyttet i vogna og kan observere verden derfra, sier Thorsen.

Fikk svarte penger

Både hun, Knoll og fag- og ungdomsarbeiderlærling Åsmund Larsen Lægreid, syntes skattejakten var artig, selv om ungene ikke lærte så veldig mye om å betale skatt. Akkurat det gikk nok litt mer hjem hos de eldre barna som var med.

På slutten av skattejakten, tok følget igjen tyvene som skrøt av at de var pirater og ikke trengte verken skole eller jobb. Toåringene ble budt på svarte penger og tok nølende i mot. Her lå skepsisen tykt utenpå! De var jo tyver og selv om de hadde et ekte skattekart – eller skattekort for pirater – hjalp mildnet det ikke ungene noe særlig.

Enden på visa var selvfølgelig at tyvene skjønte verdien i å bidra i samfunnet og leverte tilbake skatten. Og Felix, Ole, Marie, Leah, Mia og Mathea lærte hvor fint det faktisk kan bli når folk deler på godene og kunne sove på bussen mette på oppmerksomhet, vaffler og med en «ekte» gullmynt i de små nevene.

Powered by Labrador CMS