Sist helg var samtlige 20 ansatte i Borgen barnehage på kurs. Nå er de godkjente instruktører innen barneqigong.

Her skal de lære barna å koble ut stressede hjerner

– Hjernen går på full fart hele tiden. Det er et samfunnsproblem, og vi ser det også på barna, sier Lise Lyngar i Borgen barnehage.

Publisert Sist oppdatert

Bekymringen rundt økende stressnivå blant barn og unge har fått den private barnehagen i Moelv til å ta grep.

Daglig leder Lise Lyngar i Borgen barnehage opplever at barn er mer urolige enn før. Mange har vanskelig for å sitte i ro. De sliter med å konsentrere seg. De skravler i ett sett. Og har mye uro i kroppen.

– Det er vel det livet vi lever nå som har skapt denne utviklingen. Det går fort i svingene, sier Lise Lyngar til barnehage.no.

Sist helg var hele personalgruppa – 20 ansatte totalt – på kurs.

– Vi får ikke gjort noe med samfunnet, men vi må kunne gi barna et verktøy til å håndtere samfunnet vi lever i, sier Lise Lyngar.

«Drømmen om det gode»

Borgen barnehage har bestemt seg for å prøve å bli et «Drømmen om det gode»-barnehage. Det er det fra før bare Hundremeterskogen barnehage i Nittedal som er.

Les også: Drømmen om det gode

Via fysioterapeuten Jette Lanng Pedersen på Lillehammer ble de kjent med qigong, barneyoga, mindfulness og barnemassasje.

Høsten 2015 deltok de ansatte på det første grunnkurset. Senere har det ballet på seg med flere kurs og med en gryende praksis i barnehagen. Første del av instruktørkurs i barneqigong ble holdt av hovedtrener i Qigong i Norge, Anne-Marie Gjørtz, og sist helg hadde de besøk av Grand Master Fan Xiulan, grunnleggeren av Biyun-metoden (medisinsk qigong) fra Biyun-akademiet i Sverige. Nå har alle ansatte gjennomført eksamen og blitt sertifisert som instruktører i barneqigong.

– Det betyr også at vi kan noe om stillhetstrening og barnemassasje, sier Lyngar.

Stort behov for å koble ut

Hun mener behovet for å koble ut et stort. Og det gjelder ikke bare blant voksne.

– Det er forsket mye på det i skolen og mer utprøvd der enn i barnehage. Men det er nesten rørende å se elever på ungdomstrinnet, de som er i en alder der man skal være mest mulig kul, at de står og sier at det er så godt å gjøre qigong på skolen før de begynner med skolearbeidet. For da klare de å sitte i ro, de klarer å få gjort mer skolearbeid og de opplever bedre resultater og mindre konflikter, sier Lyngar.

Også blant de minste barna er det mye stress – også når man ikke tenker over det.

Ipad - en stressende avslapping

– Hvis foreldre skal la barna slappe av hjemme, gir de dem gjerne ipaden. Da sitter de i ro, men hjernen går på høygir. Ipad er et kjempefint verktøy, men man skal være bevisst virkningen av det. Det skaper veldig mye aktivitet i hjernen. Det er også gjort forskning på hvor stor forskjell det er på å gå på en vei kontra det å gå i skogen. Man må være i beredskap hele tiden. Hjernen er enten på eller av. Og alle trenger å skru av noen ganger, sier Lise Lyngar.

Hun forteller en historie fra egen barnehage hvor en toåring av den aktive sorten ble spurt om han ville ha massasje:

– Han lå helt stille mens den ansatte masserte hele kroppen. Men så begynte hun rundt øynene, der man noen ganger pleier å massere for å få barn til å sovne. Da kvakk han til – dette kjente han nok til, og han var ikke innstilt på å skulle sove. I stedet løp han en runde i rommet før han kom tilbake. Så kastet han seg ned på matta igjen og ba om å få mer massasje.

Tar tid å bli godkjent

Skal barnehagen bli godkjent av «Drømmen om det gode», må de gjennom et omfattende program og dessuten praktisere i minst to år.

Nå er de i gang, og Lise Lyngar gleder seg til fortsettelsen.

– Merker dere at disse øvelsene gjør barna mindre stresset?

– Det kan jeg ikke være sikker på ennå. Men det vi ser fra andre land, ikke minst Danmark og Sverige, er at dette virker. Så vi har lyst til å dra på studietur for å lære mer om hva de gjør og hvilke erfaringer de har gjort.

Positive foreldre

Lise Lyngar sier at foreldrene til barna i Borgen barnehage har stilt seg positive til satsingen. Når barna skal prøve qigong, skal de blant annet etterligne ulike dyr. Det gjør øvelsene lekne og artige samtidig som de forhåpentligvis bidrar til en roligere kropp og sjel.

– Hva med de ansatte, er alle like entusiastiske?

– Ikke alle har vært like entusiastiske. Før en kan presentere noe for barna, må en jo være trygg og kunne metodene selv. Nå har vi sørget for at alle har vært gjennom det grunnleggende og vet hva dette innebærer. Så får det nå være opp til de største ildsjelene å lede dette arbeidet videre.

  • Qigong er en trenings- og behandlingsmetode som ble utviklet i Kina for flere tusen år siden, og som kombinerer rolige bevegelser med pust og konsentrasjon.
  • Ifølge Wikipedia er det relativt beskjedent med vitenskapelige studier på effektene av qigong, men «det som finnes av pålitelig forskning viser positive effekter, både mentalt og klinisk. Disse skiller seg imidlertid ikke fra effekter man oppnår ved annen fysisk aktivitet».

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

Powered by Labrador CMS