Mange barnehager får problemer med å bli kvitt omgangssyken. En av grunnene kan være dersom foreldre forsøker å omgå 48-timersregelen. Foto: Getty Images/barnehage.no

«Foreldre sier at barnet ikke har kastet opp etter at det ble hentet i barnehagen. Barnet forteller noe annet»

Mange barnehager opplever ofte at foreldre ikke overholder 48-timersregelen ved omgangssyke. Ikke sjelden forteller barna en annen historie enn foreldrene om når de sist kastet opp.

Publisert

«I perioder med smittsomme sykdommer som omgangssyke og forkjølelse, opplever vi oftere at foreldre ringer om morgenen og sier at barnet tar en fridag. Vi vet ikke, men mistenker i enkelte tilfeller at dette er for å omgå 48-timersregelen. Er det store barn, har vi da opplevd at de forteller de andre barna eller oss at de har kastet opp.»

Det skriver en av de mer enn 300 eiere og styrere i barnehager som har deltatt i barnehage.no sin spørreundersøkelse om barnehager, foreldre og sykdom.

Folkehelseinstituttet anbefaler at barn som har hatt diaré eller oppkast holdes hjemme i to døgn etter at de er symptomfri.

35,5 prosent av respondentene oppgir i undersøkelsen at de ofte eller svært ofte opplever at foreldre ikke overholder 48-timersregelen i forbindelse med omgangssyke.

Undersøkelsen ble foretatt i slutten av forrige uke, og eiere/styrere i enkeltstående barnehager med medlemsskap i PBL (Private barnehagers landsforbund) har deltatt.

Spørsmålet vi stilte var: «I løpet av det siste året, i hvilken grad har din barnehage opplevd at foreldre ikke overholder 48-timersregel i forbindelse med omgangssyke?»

«Foreldre juksar litt»

I fritekstsvarene i undersøkelsen går det fram at det ikke er helt uvanlig at foreldre sier til de barnehageansatte at barnet ikke har kastet opp de siste to døgnene, men at barnet forteller en helt annen historie.

«I tilknytning til helg hender det at foreldre «juksar» litt», svarer én.

Andre rapporterer:

«Barnet blir levert i barnehagen måndags morgon. Vi ser at dei er slappe og spør om dei har det bra. Barnet fortel at det kasta opp i senga si om natta.»

«Foreldre sier at barnet ikke har kastet opp etter at det ble hentet i barnehagen. Barnet forteller noe annet.»

 «Barn kommer i barnehage og får diaré. Barnet forteller at det var dårlig dagen før også.»

«Et barn sa nylig at han hadde kastet opp dagen før, og at faren hadde sagt at hvis han ble sliten, kunne vi ringe, så han skulle få komme seg hjem.»

Flere rapporterer at foreldre ringer til barnehagen om morgenen og forteller at barnet har tatt en «fridag». Noen mistenker at enkelte plutselige «fridager» kan være et forsøk på å omgå 48-timersregelen.

«Vi hører også barnet selv forklare at barnet kastet opp den dagen barnehagen fikk beskjed om at barnet fikk ‘fri’,» skriver én. Og:

«Ikke bestandig vi får vite hvorfor et barn har fri en dag, om det egentlig hadde spysjuka».

Smittevernlege: Vanskelig å bli kvitt

Stadig ser vi at grunnen til at vi ikke blir kvitt viruset, er at det er noen som tar noen snarveier.

Kai Brynjar Hagen, smittevernlege i Bodø kommune

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune har full forståelse for at noen foreldre føler seg presset til å komme seg tilbake på jobb så raskt som mulig etter at barnet har vært sykt. Særlig dersom barnet ellers virker å være i fin form. Men han påpeker at det er svært viktig å overholde 48-timersregelen som er anbefalt av Folkehelseinstituttet.

- Vi har gjort oss den erfaring at noroviruset kan være veldig vanskelig å få kontroll på, enten det er på en sykehusavdeling eller i en barnehage. Og stadig ser vi at grunnen til at vi ikke blir kvitt viruset, er at det er noen som tar noen snarveier, sier Kai Brynjar Hagen.

I noen tilfeller må barnehager gå til det skritt å stenge dørene, vaske ned lokalene og gjennomføre det Hagen omtaler som en grundig voksenopplæring blant ansatte og foreldre.

- Dette er et virus som har tilpasset seg optimalt og som det er vanskelig å ta innersvingen på, sier han.

Behøver ikke være smittsomt

I undersøkelsen går det fram at flere foreldre forsøker å forklare oppkast, enten med at barnet har spist noe det ikke tålte eller er i ferd med å få tenner. 

«Barn forteller oss at de har kastet opp dagen før eller i løpet av natta eller samme morgen. Når jeg da ringer foreldrene, sier de at det ikke var oppkast, men at de bare gulpet. Dette skjer månedlig.»

«De sier at de ikke har omgangssyke, men har hostet så de kastet opp, eller ble bilsyk på vei til barnehagen».

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen gir foreldrene rett i at det kan være helt andre grunner enn smittsomme virus til at barn kaster opp eller har løs avføring. Det er derfor ingen automatikk i at et barn som har hatt symptomer skal holdes hjemme i minst 48 timer.

- Det kommer helt an på situasjonen. Men hvis det er sånn at et barn kaster opp eller får diaré i en tidsperiode der det er mye mage-tarm-sykdom, er det stor sjanse for at det er smittsomt. Men hvert tilfelle er unikt, og hvis man er i tvil, bør man ringe og rådføre seg med fastlegen eller helsesøster.

- Diaré er kanskje enda litt vanskeligere å fastslå for lekfolk enn oppkast?

- Når det gjelder diaré, så må det ses litt i sammenheng med hvordan barnet ellers virker. Hvis du har et barn som på alle måter virker kvikt og opplagt, er ikke litt løs avføring så dramatisk. Så det er veldig vanskelig å ta utgangspunkt i ett enkeltelement og ta beslutning, sier smittervernlege Kai Brynjar Hagen.

Powered by Labrador CMS