Nydalen barnehage har en historie som strekker seg helt tilbake til 1942. Opprinnelig het barnehagen Christiania Spigerverks personalbarnehave.

Eventyret startet med at mødre skulle kunne jobbe under krigen

Nydalen barnehage fyller 75 år. Det hele startet med den sosialt engasjerte fru Laila Roll Schjelderup, som ville gi mødre muligheten til å jobbe.

Publisert Sist oppdatert

Denne sommeren feirer Nydalen barnehage på Tåsen i Oslo 75-årsjubileum. Onsdag var det klart for barnebursdag i strålende sommervær, med barn fra barnehagene Bukken Bruse og Hola som gjester.

Det ble servert pølser, is og kaker. Underholdningen var det klovnen Knut som sto for. Han tøyset og tryllet til barnas store fornøyelse, og hadde med seg den litt rampete hunden sin.

(Se bilder fra festen øverst i saken.)

Startet som personalbarnehage

I løpet av de 75 årene barnehagen har eksistert, har den flere ganger skiftet både navn og adresse, opplyser styrer Inger Øyen.

Det var Laila Roll Schjelderup (1897-1972) som sørget for at barnehagen så dagens lys i 1942, da under navnet Christiania Spigerverks personalbarnehave. Hun var gift med Gunnar Schjelderup (1895-1972) som var direktør for spikerverket fra 1926 til 1961.

– Barnehagen ble opprettet slik at mødrene kunne jobbe under krigen. Laila Schjelderup sørget også for husmorvikarer til kvinner som nettopp hadde født, forteller Øyen, som har jobbet i barnehagen siden 1999.

Danske pedagoger

Barnehagens årsrapporter gir et innblikk i barnehagehverdagen på 1940-tallet.

– Den tidligste rapporten vi har er fra 1946. Der står det at det kom besøkende mangesteds fra for å se på en «mønsterbarnehage», sier Øyen.

– Det var ikke nok pedagoger i Norge på den tiden så de hadde danske pedagoger, og de hadde også praktikanter i barnehagen fra Barnevernsakademiet hvert år. De hadde mødremøter – altså ikke foreldremøter – og mødrekaffe. Og de hadde sommerturer, hvor barnehagen reiste på tur til et feriehjem som spikerverket eide, forteller hun.

De ansatte var også veldig opptatt av å loggføre hvilke barn som hadde hatt hvilke sykdommer i løpet av året.

– Det er nøye ramset opp hvem som hadde hatt vannkopper, røde hunder, meslinger og kikhoste. Og hvor mange som hadde hatt influensa og lungebetennelse. Hvis det var noen syke barn står dette oppført, forteller Øyen.

Hun opplyser at det i 1946 gikk 32 barn i barnehagen. Det er nøyaktig samme antall barn som går i barnehagen i dag.

Fangehull i kjelleren

For om lag 40 år siden trengte ikke Christiania Spigerverk lenger en egen personalbarnehage. Foreldrene overtok barnehagen, den flyttet til Nydalsveien og fikk navnet Nydalsveien barnehage.

I 2001 flyttet barnehagen til sine nåværende lokaler, en vernet villa på Tåsen eid av Oslo kommune, og byttet navn til Nydalen barnehage.

Også i disse lokalene sitter det mye interessant historie i veggene, forteller Øyen.

– Det finnes tegninger tilbake til 1500-tallet, men eiendommen ble kjøpt opp av kommunen i 1905.

Huset som nå rommer Nydalen barnehage, har blant annet vært brukt som lensmannsstue og har derfor eget fangehull i kjelleren.

– Lensmannen for Aker len holdt til her og kona hans sørget for fangene, forteller Øyen.

– Vi pleier å la skolestarterne få være med ned i fangehullet. I dag ser det ut som en ganske vanlig kjeller, men det er litt lavt under taket og en stige ned så det er litt spennende likevel, sier styreren.

– Barna synes ikke det er litt skummelt å ha et fangehull i kjelleren da?

– Nei, de synes det bare er spennende, smiler Øyen.

To dager til ende

Den ferske 75-åringen har ikke fått bare én, men to bursdagsfeiringer denne uken.

I tillegg til å arrangere «barnebursdag», inviterte barnehagen tidligere ansatte og barn som hadde gått i barnehagen til jubileumsfest tirsdag ettermiddag.

– Det var kjempemorsomt. Rundt 200 gjester var innom, forteller Øyen.

Etter to dager med festiviteter føler styreren at barn og voksne nå har gitt 75-åringen de er så glade i markeringen den fortjener.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS