Barneqigong er fast innslag i Hundremeterskogen Barnehage. Her gjør barna bjørnens bevegelser.

Drømmen om det gode

Roen hersker i Hundremeterskogen Barnehage i Nittedal.

Publisert Sist oppdatert

Klokken er litt over 10 en kjølig høstmorgen.

I garderobene i Hundremeterskogen Barnehage spilles det beroligende instrumentalmusikk over høyttaleranlegget.

– Musikken skal bidra til å skape en rolig atmosfære når barna kommer om morgenen og når de går om ettermiddagen, forklarer daglig leder Niels Bjørn Olsen.

Et viktig stikkord for hverdagen i Hundremeterskogen Barnehage er nettopp ro. Her er puste- og bevegelsesteknikker, stillestunder og massasje en sentral del av barnehagedagen. Målet er å gi barna redskaper til å takle et stadig mer hektisk og kaotisk samfunn.

– Dagens barnehagebarn får inn hundre ganger så mange inntrykk gjennom mediene som deres foreldre når de var på samme alder. Tempoet i samfunnet har også økt betraktelig. Jeg mener at det krever et ganske stabilt menneske for å håndtere dette, sier Olsen.

En sekt?

Men hvor kom egentlig ideen om å ta i bruk bevegelsesteknikker og massasje i barnehagen fra?

Det hele startet for tre år siden da fem av barnehagens ansatte deltok på et grunnkurs i Drømmen om det gode (DOG), en upolitisk og religionsnøytral metodikk som baserer seg på fire grunnprinsipper; stillhet, refleksjon, berøring og bevegelse.

Til å begynne med syntes enkelte av de ansatte at kurset var litt merkelig. Deltakerne skulle blant annet gå blant andre mennesker i en spiral mens én person sang. Hadde de kommet i kontakt med en sekt, undret noen.

Etter to dager på kurs var skepsisen imidlertid omgjort til nysgjerrighet, og de ansatte i Nittedal-barnehagen ble enige om å utforske metodene innenfor DOG videre.

– Vi startet stille og rolig med å utvikle det og se hvordan det passet inn i vår barnehagehverdag og det vi arbeidet med fra før, for eksempel barns bevissthet på seg selv om hva som er private områder på kroppen og hva barn kan og skal si nei til. Vi prøvde å bygge det inn i det vi hadde fra før, slik at det ikke ble noe helt nytt, sier Olsen.

En del av hverdagen

I dag er alle de ansatte kurset i DOG og flere av metodene har blitt en helt naturlig del av hverdagen til både barn og voksne i barnehagen.

På ukeplanen står blant annet filosofiske samtaler og bevegelsesøvelser i form av barneqigong og yoga.

De har stillestunder, der barna ligger på gulvet og slapper av mens en voksen forteller historier, ser på bilder av nordlys og natur på storskjerm, eller ligger rundt tankeglasset som er fylt med glitterlim som beveger seg når man rister på glasset.

Fredelig berøring, eller massasje, er også en viktig del av hverdagen. Barna masserer hverandre eller de voksne spiller piano på ryggen til barnet og leker «bilvasken», der barnet skal gjennom et vaskeanlegg som består av hender som vasker og polerer hodet, armer, ryggen og beina.

– Det er mange ting som vi alltid har gjort i barnehagen som kan puttes inn i Drømmen om det gode. Filosofiske samtaler er jo vanlig å bruke og mange av bevegelsene i Qigong og barneyogaen er bra for koordinasjon, balanse og motorikk, sier Gro Røvang som er pedagogisk leder.

Fem dyr

Qigong er særlig populært blant barna.

Når fagarbeiderne Irina og Monica spør om det er noen som har lyst til å være med på en liten runde etter lunsj, svarer flertallet av barna på avdelingen entusiastisk:

– Ja!

De voksne går i gang med å vise bevegelser. Barna følger etter. Det hele er utformet som en historie om en bjørn som er ute på tur.

Qigong er en trenings- og behandlingsmetode som ble utviklet i Kina for flere tusen år siden, og som kombinerer rolige bevegelser med pust og konsentrasjon. Barneqigongen som praktiseres i Hundremeterskogen Barnehage bygger på fem dyr; ape, bjørn, hjort, tiger og fugl.

Daglig leder, Niels Bjørn Olsen, understreker at det alltid er opp til barna selv om de vil delta i øvelsene.

– Vi tvinger dem aldri, men de fleste vil være med. Det hender at noen står bak en gardin og ser på tre ganger og plutselig ser vi at gardinen begynner å bevege seg. Da gjør de Qigong bak der, ler han.

Flinkere til å vise omsorg

Ifølge Olsen har det blitt roligere i barnehagen etter at de implementerte DOG-filosofien.

– Det er ikke slik at barna sitter stille og mediterer hele dagen. De fyker rundt og er høyt og lavt. Det er heller ikke slik at det må være stille. Vi går ikke rundt og hysjer på dem, men det er bare barna som velger en annen modus enn det vi kanskje så tidligere, sier Olsen.

Han mener barna også har blitt flinkere til å vise omsorg overfor hverandre.

– Vi ser at barna tar bedre vare på hverandre og gir hverandre mer omsorg, særlig hvis vi har hatt en stund med fredelig berøring. Da er det ingen som løper ut og slår på hverandre, det er ingen som har behov for det, sier han.

Og det er ikke bare i barnehagen denne omsorgen kommer til uttrykk. Olsen får stadig tilbakemeldinger fra foreldre som har blitt massert på skuldrene eller som har fått beskjed av barnet sitt om å ta en dyp pust når de virker stresset.

– Vi snakker ofte om overføringsverdi, om de verdiene vi ønsker å gi barna og om hvordan vi kan være sikre på at de får med seg disse. Det ser vi eksempler på når foreldrene kommer og forteller at barnet masserte dem på hendene og skuldrene på lørdagsmorgenen, sier han og legger til:

– Det er som oftest de voksne som formidler noe til barna, men her får barna en opplevelse av å kunne formidle noe videre til foreldrene og det er det vi ønsker å oppnå.

Den grønne helheten

Den daglige lederen understreker at filosofien til Hundremeterskogen Barnehage ikke bare handler om å finne indre ro. Den handler også om å ta vare på miljøet, og om å skape et godt arbeidsmiljø og et godt og helsebringende inneklima for både små og store.

Maten som serveres i barnehagen er økologisk og barnehagen har også egen energiforsyning i form av to energihull under bakken. Disse sørger for at all varme i barnehagen kommer fra fornybar energi.

– Tanken er å være en barnehage som skaper grønne livsbetingelser. Vi ønsker ikke å belaste samfunnet mer enn vi må når vi driver barnehagen, forklarer Olsen.

For å skape et godt inneklima inngikk barnehagen i 2013 også et samarbeid med selskapet BioOffice. De installerte store grønne planter som skaper frisk luft i barnehagen, og lamper med et fullspektret lys som setter i gang produksjonen av D-vitamin når det kommer i kontakt med huden.

– Grønne tanker, grønn mat, grønt inneklima og grønt arbeidsmiljø. Alt skal henge sammen, avslutter Olsen.

Fakta om Drømmen om det gode (DOG):

- Drømmen om det gode er en helse- og fredsmetodikk som er utviklet av den svenske, ideelle organisasjonen Drömmen om det goda i förskolan och skolan.

- DOG har ingen religiøs eller politisk tilknytning og er basert på forskning og erfaring.

- Metodikken er utformet for å fremme barns og skoleelevers fysiske og psykiske helse og for å forebygge stress og mobbing i barnehagen og skolen.

- DOG er foreløpig mest populær i Sverige.

(Kilde: dreamofthegood.org)

Powered by Labrador CMS