Byttedagen ble startet som et tiltak for å motvirke bruk-og-kast-mentaliteten, sier styrer Katharina Søreide i Espira Ulvenvatnet barnehage i Os i Hordaland. Foto: Privat

Bytter klær og leker i barnehagen - og det blir mer og mer populært

- Barna synes det er veldig stas – både de som får nye ting og de som gir bort noe de ikke bruker lenger, sier styrer Katharina Søreide i Espira Ulvenvatnet barnehage.

Publisert

I fem år på rad har barnehagen arrangert byttedag – og interessen ser på ingen måte ut til å avta.

- I forbindelse med at vi skulle bli Miljøfyrtårn, startet vi dette som et tiltak for å jobbe litt imot bruk-og-kast-mentaliteten som preger samfunnet vårt. Vi vet at barna har både klær, leker og sportsutstyr som de vokser ifra, men som ikke er utslitt. Så i stedet for at alle hele tiden skal ut for å kjøpe nye ting, ønsket vi å ha litt miljøfokus og gi dem muligheten til å velge annerledes, sier Katharina Søreide til barnehage.no.

Det var kk.no som omtalte saken først.

Får inn etter jul

Fra før hadde de ansatte i barnehagen hatt intern byttekveld for seg og sine barn. Derfra kom ideen om å arrangere byttedag for hele barnehagen.

Rent praktisk foregår det ved at folk gjerne opplever at barnerommene og klesskapene blir for små etter jul. I stedet for å kaste ting, kan de levere dem inn i barnehagen.

- Vi oppbevarer tingene her, og så sorterer vi det slik at for eksempel bøker ligger i én hylle, sko i en annen og leker i en tredje, sier Søreide.

Alle kan ta det de vil

9. februar, på Espira-dagen, inviteres alle store og små i barnehagen til et fellesareale i barnehagens underetasje for å hente gratis det de måtte ønske.

Klærne er hele og fine, men eierne har vokst fra dem. Foto: Privat

- Så kan barna gå sammen med foreldre eller besteforeldre og – som i en butikk – peke på det de har lyst på. Og så tar de med seg noe av det de finner, sier styreren og legger til:

- Alle kan ta så mye de vil ha. Og så oppfordrer vi også de voksne til å ta med bærenett hjemmefra slik at vi ikke forbruker mer plastposer enn nødvendig.

Lillehammer: Byttestativ i gangen

Det er mange som har fått opp øynene for gjenbruk gjennom barnehagen - og det er flere måter å gjøre det på.

KK skriver at Lillehammer barnehage har satt opp et byttestativ i gangen, der foreldre kan legge igjen leker, bøker, klær og utstyr som barna ikke trenger lenger.

Masse leker finner også nye eiere på byttedagen. Det gleder både mottakere og givere. Foto: Privat

Foreløpig har stativet bare vært i bruk noen få dager, men tiltaket er ifølge foreldrerepresentant Ane Solstuen allerede godt mottatt.

- De fleste familier er jo innom barnehagen oftere enn de går forbi en innsamlingscontainer for klær. Når det er så lett å gi tingene videre, bidrar vi kanskje til at mer blir gjenbrukt i stedet for at det havner i søpla, sier Solstuen til kk.no.

Trendy med gjenbruk

Da Espira Ulvenvatnet barnehage starter med byttedagen, opplevde nok mange at det var forbundet med litt skam å kjøpe brukte klær og leker. Det mener Katharina Søreide er i ferd med å snu nå. Hun mener gjenbruk er mer i skuddet enn før, uavhengig av om folk har god råd eller ikke.

Hvem opplever ikke at sko eller støvler blir for små lenge før de er utslitt? Foto: Privat

- Vi ser at arrangementet i hvert fall ikke er blitt mindre med årene. Det ser ut til at foreldrene setter pris på at vi har det, sier styreren.

- Glede å få – glede å gi

Hun legger til at barna synes det er stas både å få og å gi.

- «Se, for en fin bamse jeg har fått», kan én si. «Og den har jeg gitt», sier en annen. På den måten er dette tiltaket også med på å utvikle empati blant barna. Det å gi bort noe som andre synes er verdifullt, det tror jeg at barn i dag kan ha veldig godt av, sier Katharina Søreide.

Bygger nettverk

I forbindelse med byttedagen arrangerer barnehagen også kafé der salgsinntektene går til SOS Barnebyer som Espira har et tett samarbeid med.

- Dette gjør arrangementet også verdifullt som et nettverkstiltak. Os er en tilflytterkommune, og mange sitter nok litt alene og har lite nettverk og for eksempel ingen å spørre om å sitte barnevakt. Så da bruker de denne anledningen til å bli litt kjent også, sier Søreide.

  • PS: Det er ikke alle ting som finner en ny eier på byttedagen. Disse tingene blir gitt bort til Os Frivillighetssentral, som igjen gir dette gratis videre til familier med økonomiske utfordringer.
Powered by Labrador CMS