Ett år, en halv million kroner og et imponerende antall dugnadstimer har resultert i en vaskeekte ark utenfor Noahs Ark Miljøbarnehage i Lier.

Barnearken

– Vi må jo ha en skikkelig ark, tenkte styrer i Noahs Ark barnehage, Bente Hardang, og sparket en omfattende dugnadsprosess i gang.

Publisert Sist oppdatert

Det første som møter deg når du kommer opp bakken til Noahs Ark barnehage i Lier kommune, er noe uventet en båt. Noe vann er det ikke å spore rundt båten. Likevel er det en skikkelig båt. Ni meter lang med styrhus, landgang og to… sjiraffer? Og der sitter det jammen et par duer på ripa, et marihønepar, en elefant, en pingvin og det som senere skal vise seg å være en rev/ekorn-hybrid.

Noahs Ark barnehage er nemlig innehaver av en vaskeekte ark. Men denne arken tilhører ikke bibelens Noah, men barna og er resultat av et massivt dugnadsarbeid, utrettelig arbeidsinnsats, våkenetter, uvurderlig foreldreinnsats og alt for store tanker om hva som faktisk er mulig å få til uten å bruke en eneste budsjettkrone.

– Vi i barnehagesektoren er ikke akkurat vant til å tenke stort. Her handler det meste om å strekke alt av ressurser lengst mulig, ler styrer Bente Hardang.

Hun har fulgt barnehagen siden sammenslåingen av to gamle bygg, og inn i ett nytt, lyst og moderne barnehagebygg for fem år siden.

Hardang var den første til å tenke den alt for store tanken om en egen ark. Den perfekte femårsgaven.

Matchet visjonen

– Det ble bestemt at den nye barnehagen skulle hete Noahs Ark, og vi driver etter utvidet kristen formålsparagraf. Jeg tenkte at da må vi jo ha en skikkelig ark, sier styreren.

Tanken fikk ben å gå på, og det ble sendt ut anbud. Den perfekte arken kom i retur undertegnet Gartner Lie i Haugesund.

– Skissen vi fikk av Gartner Lie matchet visjonen jeg hadde hatt hengende over pulten min siden åpningen. Ellers var det mange fine piratskip på markedet, men vi var fullt ut bestemte på at det var en ark vi skulle ha, ler en kompromissløs styrer.

Hun legger til at arken inntar utallige former når barna leker, og her om dagen var den nettopp åstedet for en piratfest.

– Ideen bak arken er at den skal favne alt og alle. Her er det plass til alle barn, dyr, ideer og kulturer.

Arken ble avduket 22. august i år og prisen på herligheten landet på rundt en halv million kroner.

– Og dette fikk dere til på dugnad? Dere må ha veldig engasjerte foreldre.

– Vel, det ble ingen vanlig dugnad, skjønner du, smiler Hardang lurt.

Høsten 2012 ble det nedsatt en prosjektgruppe med én forelder, to ansatte og to representanter fra barnehagens eier, Norkirken Drammen. Slik var alle partene representert og idemyldringen kunne begynne. De landet på aksjebrev, marked og auksjon for å nevne noe. Og igjen, dette var ikke tiden for å tenke barnehagesmått. Store prosjekt må ha minst like store dugnader.

Hardang tar fram et aksjebrev. «Aktiebrev i skibsræderiet Noahs Ark. Verdi kroner 500», står det med sirlig skrift. Aksjebrevet er dekorert med en barnetegnet båt.

– Disse solgte ungene til alle som ønsket. Foreldre, besteforeldre og andre. Dermed fikk alle som kjøpte eierskap i arken, forklarer Hardang. De var spente på ideen, men den slo an så det suste. Gruppen søkte også om diverse fond og legater med vekslende hell.

Prosjektkomiteen gjorde et poeng av å ikke mase på foreldrene, men heller tilby morsomme aktiviteter der de fikk noe tilbake. For eksempel fikk alle som kjøpte aksjer et håndskrevet takkebrev.

Enorm giverglede

– Og givergleden rundt oss har vært enorm. Foreldre har sagt at de har blitt inspirerte og at dette har styrket felleskapet. Vi har fått gaver fra bedrifter og enkeltpersoner og en eldre mann uten noen tilknytning til barnehagen ga 50 000 kroner! Han syntes det var et verdifullt prosjekt og ville være en del av det. Slikt er utrolig rørende og givende, sier Hardang.

– Men det var vel ikke bare enkelt?

– Nei, langt i fra. Midt i det hele tenkte vi at dette går ikke lengre. Da var vi inne i en periode med mye nei og avslag. I tillegg måtte et av komiteemedlemmene trekke seg, og i det hele tatt så det svart ut en stund. Men motgangen gjorde oss bare mer bestemt på å klare det, og vi kunne ikke skuffe ungene som hadde vært med på hele prosessen.

En av løsningene ble en auksjon. Ikke en sånn liten en med hjemmelagede dorullnisser, men en skikkelig auksjon med verdier til tusenvis av kroner, auksjonarius og det hele. Det ble en ubetinget suksess.

– Hvor fikk dere gevinstene fra?

– Det lokale næringslivet. Vi fikk påhengsmotor, kunst, gavekort på foredragsholder, konsertbilletter og rosinen i pølsa; en fotballtrøye fra Strømsgodset med signaturen fra alle spillerne. Den ble veldig populær. I det hele tatt ble det en morsom kveld og en flott opplevelse, sier Hardang og legger til at nettverket til medlemmene i komiteen har vært viktig.

– De som sier ja til å sitte i en slik gruppe, er folk som gjerne sier ja til mye annet også. Ressurssterke folk med nettverk og evnen til å gjennomføre.

– Hvilke råd vil du gi andre barnehager som har ideer de har lyst å sette ut i livet?

– Det er ingen tvil om at dugnad er en samlende aktivitet der felleskapet er givende, men flere og flere velger å betale seg ut av det fordi hverdagen er så travel. Vi oppdaget at det var lettere å be om hjelp når prosjektet har en begynnelse og slutt og ikke er evigvarende. Da blir det lettere for folk å sette av tid til det.

Rom for alle

Det er ingen tvil om at ungene i Noahs Ark barnehage er begeistret for arken sin. Fiskenettet på den ene siden er perfekt å klatre opp igjennom koøyet med og sklien som ligger akterskips er en mye morsommere måte å gå planken på. Skjønt skal man være bibelhistorisk korrekt var det nok ingen – med unntak av duen - som måtte forlate Noahs ark før de var på tørt land.

Og deri ligger også barnehagens ark sin symbolikk, forklarer Bente Hardang.

– Her er det plass til alle forskjellighetene. Vi er ikke like, og det skal vi heller ikke være. Arken vår favner oss alle.

Powered by Labrador CMS