1. august er det 30 år siden Ann Elisabeth Thunes begynte i jobb i Nordåsgrenda barnehage i Bergen.

Ann Elisabeth har 30 år i barnehagen - og null dager sykefravær!

Allerede etter et år eller to, skjønte jeg at det var litt spesielt at jeg aldri var borte fra jobb, sier Ann Elisabeth Thunes (55). 1. august har hun jobbet 30 år sammenhengende i Nordåsgrenda barnehage – helt uten sykefravær.

Publisert

Det å jobbe 30 år sammenhengende i én og samme barnehage er en liten sjeldenhet i seg selv.

Når man gjør det uten en eneste dag fravær på grunn av sykdom, er det ganske så unikt.

Ikke at hun alltid er helt frisk. Som oss andre dødelige hender det at hun blir truffet av en liten forkjølelse eller av andre årsaker føler seg litt "pjusk".

- Det går jo litt prestisje i det når jeg har vært her nesten 30 år uten å ha vært borte fra jobb på grunn av sykdom. Dessuten vet jeg det, at hvis jeg er borte fra jobb, blir det tyngre dager for noen andre her, sier Ann Elisabeth Thunes til barnehage.no.

Sektor med høyt fravær

Barnehagesektoren er kjent for å ha høyt sykefravær. I kommunale barnehager var det totale sykefraværet (egenmeldt og legemeldt) på 12,5 prosent i 2017.

Noe tilsvarende tall foreligger ikke for private barnehager, som den Thunes jobber i.

Men over tid har tall fra SSB vist at det legemeldte sykefraværet har vært 1 - 1,3 prosent lavere i private enn i kommunale barnehager.

Og så er det sånn med kunstfag – at det er en inspirasjon i seg selv til å gå på jobb.

Ann Elisabeth Thunes

1. august 1988 var Ann Elisabeth Thunes nyutdannet førskolelærer og startet på jobb i Nordåsgrenda barnehage i Bergen. Der har hun blitt værende – i gode og vonde dager.

- Det har vært en veldig god arbeidsplass. Vi driver med kunstfag, og jeg har mange kjempegode kolleger som er veldig flotte å jobbe sammen med. Og så er det sånn med kunstfag – at det er en inspirasjon i seg selv til å gå på jobb, sier Ann Elisabeth Thunes om barnehagen som er eid av Nordås Selegrend borettslag.

Hun er den siste gjenværende i barnehagen fra den gang hun startet. Men er veldig godt fornøyd med dem som har kommet til etter hvert.

Vet ikke om det finnes andre

Allerede tidlig i yrkeslivet skjønte hun at det var litt spesielt at hun som barnehageansatt aldri var borte fra jobb på grunn av sykdom.

- Men da det ble 15-20 år, ble det veldig spesielt. Og nå er det snart 30 år! Jeg vet ikke om det finnes noen andre i barnehagesektoren i Norge som har gjort det samme, sier Thunes som nå jobber 60 prosent som styrer og 40 prosent på avdeling.

Hennes styrerkollega Bendik Sigvaldsen har jobbet i barnehagen i tre år. Han beskriver henne som en kollega som bærer tradisjonene i barnehagen med seg på en fin måte, og at hun er en bærende kraft for hele barnehagen og miljøet.

- Det har vært en veldig god arbeidsplass, sier Ann Elisabeth Thunes.

Han vil likevel ikke legge noe press på andre medarbeidere om å følge Ann Elisabeths eksempel.

- Er man syk, så er man hjemme, sier Bendik Sigvaldsen.

Viktig med håndhygiene

I Nordåsgrenda barnehage er de – som overalt ellers i sektoren – utfordret av smittsomme sykdommer mange ganger i året. Sykefraværet i barnehagen er på 6,8 prosent dersom man tar med dager der man er hjemme med sykt barn.

Så langt har Ann Elisabeth sluppet unna både omgangssyke, influensa og alt annet som har strøket forbi.

Det handler kanskje litt om arbeidsmoral også

Ann Elisabeth Thunes

Hun har ingen helt enkel oppskrift på hvordan man holder seg unna sykmeldinger. Men er rask med å avsløre at håndhygiene alltid har vært en kjepphest for henne, både privat og i jobbsammenheng.

- Alle i barnehagen skal vaske hendene etter at de har vært på toalettet, når vi skal spise og når vi kommer inn etter å ha vært ute. Da vasker vi, og alltid med såpe og vann. Jeg har ingen tro på å bruke sprit til å vaske hendene med – det har jeg aldri prøvd engang, sier hun.

Mye syk som barn

En annen ting er at hun velger å gå på jobb selv om hun ikke føler seg 100 prosent på topp.

- Det er ikke sånn at jeg går i ukevis og klamrer meg til jobben når jeg burde holdt meg hjemme. Men det handler kanskje litt om arbeidsmoral også, sier hun.

Det å jobbe i barnehage og samtidig ha flere egne barn – jeg skjønner ikke at folk makter det.

Ann Elisabeth Thunes

- Har du alltid vært like frisk?

- Helt siden jeg tok mandlene da jeg var fem år. Jeg var konstant syk fra jeg var null til fem år. Den gangen, på 60-tallet, var legene veldige ivrige etter å fjerne mandlene på små barn. For meg ble det en helt ny verden etter at inngrepet ble utført, sier hun – og legger til:

Tommy Johansen, fungerende fylkesdirektør i Nav Hordaland. Foto: Nav

- Så jeg var konstant dårlig som barn, men så gjorde jeg meg kanskje ferdig med mye.

God til å trene - god til å hvile

Hun prater med stort engasjement. Om å få mer energi av å gå på trening. Men også om å være i stand til ikke å gjøre noe som helst når hun skal lades opp igjen.

- Sånn sett har jeg hatt det litt enklere enn mange andre. Jeg har ikke barn selv, så jeg har ikke måttet tatt meg av syke barn hjemme og i stedet kunnet hente meg inn igjen når jeg har kommet hjem fra jobb, sier Ann Elisabeth Thunes. Hun legger til:

- Det å jobbe i barnehage og samtidig ha flere egne barn – jeg skjønner ikke at folk makter det. Det står det like stor respekt av som det jeg har gjort.

Nav: Aldri hørt om noe tilsvarende

Fungerende fylkesdirektør i Nav Hordaland, Tommy Johansen, sier til barnehage.no at det bare er å ta av seg hatten for prestasjonen til Ann Elisabeth Thunes.

- Dette har både en helsemessig og en holdningsmessig side ved seg. For å kunne være 30 år i jobb helt uten sykefravær, må du ha god helse. Men slik jeg oppfatter det, velger hun også å gå på jobb når hun ikke føler seg helt på topp. Det er noe jeg tenker at vi gjerne skulle sett mer av. Det er litt mange mennesker der ute som lar det først gå ut over jobben når de er i en livssituasjon der ikke alt er på plass, sier Tommy Johansen.

- Bare å ta av seg hatten

Han har hørt om folk som har vært i et langt yrkesliv med svært lite fravær. Men dette er likevel ganske spesielt.

- Jeg har ikke hørt om at noen har vært 30 år i jobb uten en eneste sykedag. Og jeg har jobbet med dette ganske lenge.

- Og så vet vi i tillegg at sykefraværet i barnehagesektoren i gjennomsnitt er høyt?

- Ja, og det gjør ikke prestasjonen mindre imponerende. Det er bare å ta av seg hatten. Helt fantastisk, sier Tommy Johansen i Nav Hordaland.

- Lov å være syk

- Men kan man ikke legge for stort press på andre arbeidstakere hvis man i for stor grad heier fram de som er helt uten fravær? Det er vel lov å være syk?

- Ja, det er jeg enig i. Det er lov å være syk, og det er derfor vi har de ordningene vi har her i landet. Men det må også være lov å stille spørsmål ved hva grensen er for å melde seg syk. Hvis man står opp en dag og ikke føler seg helt bra, kan man kanskje prøve å gå på jobb – og heller gå hjem igjen hvis det ikke fungerer, sier fylkesdirektøren i Nav.

Powered by Labrador CMS